nieuws

This magazine is from a federated server and may be incomplete. Browse more on the original instance.

Sleepkever, in Inzakkende vraag naar stenen en beton voorbode van meer pijn in de bouw

Je zou toch verwachten dat nadat alle grondstof prijzen weer gedaald zijn, er minder vraag is dan opbrengst en de orders niet meer ver vooruit gereserveerd zijn de prijzen ook een keer kunnen dalen?

Ik lees in dat artikel alleen maar dat ze langer personeel thuis houden. Blijven produceren en de prijzen iets verlagen lijkt wel iets te zijn wat niet eens meer in mensen op komt...

Lols,

prijzen verlagen? ben je niet goed of zo, er zijn centen te verdienen of het nou loont of niet!

Patatman,

Wat veel mensen vaak vergeten is dat opslag ook geld kost. Als je met enorme hoeveelheden blijft zitten, en je bijv. Extra ruimte hebt gehuurd voor opslag, dit geld kost.

Dan kan je beter korting geven, en dus minder marge pakken.

Zo zijn er vast nog meer redenen waarom een bedrijf onderaan de streep meer winst overhoud door korting te geven.

Lols, in Nazaten van slaafgemaakten veranderen hun naam: 'Zo dichter bij mijn culturele identiteit'

is het eigenlijk niet een beetje onzinnig hoe moeilijk het is om je naam te veranderen?

Tovervlag,

Niet echt, het is een identificatie manier. Het maakt zaken voor justitie ook een stuk ingewikkelder als meer mensen hun naam wijzigen.

PrestigiousBroccoli,

Je hebt altijd nog een BSN nummer om iemand te identificeren. Zijn er situaties waar justitie iemand alleen kan identificeren door middel van een achternaam? En hoe werkt dat als twee verschillende mensen dezelfde voor en achternaam hebben?

Tovervlag,

Ja tuurlijk maar zo communiceer je niet meer iemand. Dus als er verhoord moet worden oid en namen zijn gewijzigd dan wordt verifiëren of het over dezelfde persoon gaat ook lastiger.

Lols,

deze snap ik niet, zou het veranderen van je naam in het geval van trouwen niet evenveel problemen veroorzaken?

Tovervlag,

Het veroorzaakt problemen/extra administratief werk. Maar het is iets dat begrijpelijk is in ons wezen. Je verwacht niet dat iemand die je ontmoet die Jos heet vorige week nog Sjaak heette. Ik weet niet wat het bsn nummer is dus hoe weet ik dan dat Jos nu Sjaak heet?

Gelukkig is het in dit geval in iedergeval een geregistreerd proces. Maar sommige mensen noemen zich gewoon anders en dat maakt het nog lastiger. Ik zeg niet dat het wijzigen van een naam direct een probleem is en het moet ook zeker kunnen. Maar ik vind dat namen alleen bij uitzondering en met goede reden veranderd mogen worden en daardoor moet die drempel iig niet te laag worden gelegd.

UntoldStories,

Het kost ook onzinnig veel geld. De verklaring alleen al ben je 1k kwijt (voor en achternaam, anders 500), dan nog ong 800 euro voor achternaam veranderen via justis Als je toevallig je voornaam wilt veranderen, dan moet je ook nog een advocaat inschakelen en via de rechter gaan

Gerryflap, in Nazaten van slaafgemaakten veranderen hun naam: 'Zo dichter bij mijn culturele identiteit'
@Gerryflap@lemmy.world avatar

Grootste obstakel in de huidige regelgeving is een verplicht gesprek met een psycholoog, die moet vaststellen of hij lijdt onder zijn koloniale naam

WAT?! Like, serieus? Goed dat ze dat afschaffen, wat een waanzin. Ik begrijp prima dat men af wil van namen die destijds maar gewoon een beetje verzonnen zijn na de afschaffing van de slavernij. Naar mijn mening een heel goed iets dat dit nu makkelijker wordt.

Noedel, in 'Bouw van nieuwe woningen loopt nog sneller terug dan verwacht'

2007 kids be like: here we go again

PrestigiousBroccoli,

Ik hoop niet dat het even erg wordt als toen, maar ik vrees het ergste

Noedel,

Ik ben in 2012 na jarenlang kansarme banenmarkt naar Nieuw Zeeland vertrokken. Hier is de huizenmarkt het afgelopen jaar met ongeveer 20 procent ingekakt.

Best top eigenlijk, de economie stottert maar massa ontslagen blijven uit.

DonAntonioMagino, in Nazaten van slaafgemaakten veranderen hun naam: 'Zo dichter bij mijn culturele identiteit'
@DonAntonioMagino@feddit.nl avatar

Een beetje een raar stukje zit er wel in:

"Delano betekent veel dingen, waaronder 'in het bos'. Ik wil juist een weg uit het denkbeeldige bos. Dat idee hield ik vast toen ik mijn nieuwe naam aannam. In de Afrikaanse traditie is Ogún degene die een weg uit het bos zoekt en aanwijst." Ogún is ook de naam van een rivier in West-Afrika die zich een weg door het oerwoud baant. Daarin ziet Kofi een parallel met zijn zoektocht. Kofi is het Afrikaanse woord voor vrijdag, de dag dat hij geboren is.

'De' Afrikaanse traditie, en 'het' Afrikaanse woord voor vrijdag? (Behalve in dat ene Afrikaans, dan; maar dan zou dat woord 'Vrydag' zijn).

Maar goed, dat moet hij verder natuurlijk vooral zelf weten. Wat dit onderwerp betreft vind ik deze column van Harriet Duurvoort verhelderend.

Pekka, in Nazaten van slaafgemaakten veranderen hun naam: 'Zo dichter bij mijn culturele identiteit'
@Pekka@feddit.nl avatar

Op zich wel begrijpelijk dat je af wil van de achternaam van diegene die de "eigenaar" was van een familielid uit een oudere generatie. Wel een bijzondere procedure dat dat via een psycholoog moest, goed dat dat nu wordt aangepast, dit lijkt me een gegronde reden voor zo'n naamswijziging.

Acetamide, in 'Bouw van nieuwe woningen loopt nog sneller terug dan verwacht'
@Acetamide@lemmy.world avatar

Jammer, maar dit is echt geen verrassing. Ik zie ook steeds meer berichten voorbij komen van geplande appartementencomplexen of zelfs hele delen van woonwijken die niet doorgaan vanwege te weinig interesse. Mensen kunnen nieuwbouw nu gewoon niet meer betalen.

Lols,

nieuwbouw is ook onnodig duur

johan,
@johan@feddit.nl avatar

Dat snap ik niet, de vraag is toch juist heel hoog? En als het te duur is waarom worden en dan geen goedkopere huizen gebouwd?

Acetamide,
@Acetamide@lemmy.world avatar

Goede vraag! Dat is inderdaad het wonderlijke hier en komt uiteindelijk vooral op één klassiek probleem uit: iedereen wilt winst maken.

Gemeentes zijn momenteel verantwoordelijk voor woningbouw, na het wegbezuinigen van het ministerie van VROM (Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer). Natuurlijk willen zij nieuwe huizen bouwen, maar door de stikstofcrisis is de hoeveelheid grond waar nog gebouwd mag worden heel erg beperkt. Zij moeten vaak dus grond duur aankopen en om de kosten te dekken voor een nóg hogere prijs beschikbaar maken. Het helpt niet dat veel gemeentes door alle extra bezuinigingen tekorten hebben, want de grondverkoop is ook heel handig om gaten te dichten.

Na de gemeentes komen de projectontwikkelaars: zij regelen de bouw van complete wijken, de verkoopprocessen en alle praktische zaken die daar allemaal mee te maken hebben. Dit zijn private partijen en zitten er dus in voor de winst. Zij moeten nu de grond duur aankopen van de gemeente. Om alsnog winst te maken, moeten er dus hele dure huizen worden gebouwd om te zorgen dat de grondprijzen gedekt zijn. Daarbij komt ook een groot tekort aan bouwvakkers en materialen die de fysieke bouw van een huis ook nog eens extra duur maakt.

Tenslotte is er aan de kant van de kopers ook een en ander veranderd het afgelopen jaar. De hypotheekrente is van ongeveer 1.5% naar 4.5% gegaan. Dat klinkt misschien niet zoveel, maar dit maakt een hypotheek makkelijk duizenden euros duurder per jaar.

Al met al zijn het heel veel dingen die elkaar echt heel erg versterken. Er zijn vast nog heel veel factoren (ook wettelijk), maar dit geeft een beetje een idee van de impasse waar we nu als land inzitten.

ClamDrinker, in Gasprijs bijna verdubbeld sinds 1 juni, energiecontracten weer duurder

Had gehoopt dat met het zonnige weer de prijs nog wat omlaag zou gaan door alle zonne-energie, toch maar m'n energiecontract verlengt met dit nieuws, 't was al weer iets duurder dan voorheen helaas.

GalileoHumpkins, in Tony's Chocolonely komt volledig in handen van Belgische bierfamilie

Ik vraag me sterk af of de oorspronkelijke missie die Tony Chocolonely onderscheid van andere merken nog kan blijven bestaan als het onderdeel wordt van AB InBev. Daarnaast vind ik het opvallend dat een partij als AB InBev überhaupt geïnteresseerd is om in de chocolade markt te stappen. Benieuwd hoe dit gaat aflopen.

max,

Eens met wat je zegt, maar het gaat over de maatschappij die onder andere AB InBev in bezit heeft, niet AB InBev zelf.

GalileoHumpkins,

Bedankt voor je toevoeging, daar was ik me niet van bewust (:

Pekka, in Tony's Chocolonely komt grotendeels in handen van Belgische bierfamilie
@Pekka@feddit.nl avatar

Deze hadden we al: https://feddit.nl/post/58064 :p Toch bedankt voor het posten hoor

JVT038,
@JVT038@feddit.nl avatar

Oops, sorry, had 'm niet gezien.

Pekka, in Gasprijs bijna verdubbeld sinds 1 juni, energiecontracten weer duurder
@Pekka@feddit.nl avatar

Hmm, nog een paar jaar onzekerheid, maar dan zonder maximum prijs. Hopelijk blijkt het ook dit jaar mee te vallen, maar het feit dat het zo vroeg in de zomer alweer zo snel stijgt is niet bepaald een goed teken. We zullen het wel zien en als veel huishoudens in de problemen komen zullen er vast wel weer nieuwe maatregelen genomen worden.

Zelf kijk ik nu naar het vervangen van de ramen door ramen met een hogere isolatiewaarde, maar vooral voor huurders zijn dit soort opties natuurlijk niet mogelijk.

Orientalism, in Tony's Chocolonely komt volledig in handen van Belgische bierfamilie

Ik had toch al mijn twijfels na dat Teun vd Keuken eruit stappen en dan nog dat plan om een achtbaan in de fabriek te bouwen. Zonde!

Acetamide,
@Acetamide@lemmy.world avatar

Mijn eerste twijfels over hoeveel goede bedoelingen er nog waren in het bedrijf kwamen er nadat ik in Amsterdam in één van die Tony toeristenwinkeltjes was geweest: het ging duidelijk alleen maar om het maximaal geld verdienen.

GeekySebastian,

Ik had mijn twijfels na hun Gaybar Pride chocoladereep waarvan precies 0% naar LHBT doelen ging. Maar dat hoefde ook niet volgens Tony, “want we zijn zelf eigenlijk een soort van goed doel”.

TonyQuark,

Mijn twijfel kwam in 2021. Is het onmogelijk? Of is het een geldkwestie?

Slave Free Chocolate noemt Tony's Chocolonely niet meer slaafvrij omdat het bedrijf de repen laat maken door Barry Callebaut. Deze multinational heeft in een fabriek in Antwerpen een speciale productielijn voor de repen van Tony's.

Omdat Tony's geen kleine nicheproducent wil zijn, laat het al jaren de repen bij een van de grootste cacaoverwerkers in de wereld produceren. Barry Callebaut erkent dat ze nog steeds cacao gebruiken die met hulp van kinderen in geproduceerd.

Die kinderarbeid vindt vooral plaats in Ivoorkust en Ghana, twee van de belangrijkste cacaoproductielanden ter wereld.

Het artikel heeft meer details.

plo, in Vier vervoerders strijden voor een plek op het internationale spoor

Hebben we wel een fatsoenlijke trein naar Berlijn? Laat het een nieuwe speler maar proberen.

Akasazh, in Tony's Chocolonely komt volledig in handen van Belgische bierfamilie
@Akasazh@feddit.nl avatar

Een Leffe dubbel gevoel? Ab-InBev is misschien wel een even grote meerhoofdige draak als Unilever. Ze schrikken er ook niet voor terug om receptuur aan te passen voor schaalvergroting en marge.

Of dat ook het geval gaat zijn voor chocolade, dat niet nog blijken. Maar om een dergelijke familie bierbrouwer te noemen is als Albert Heijn (de firma) een grootgrutter noemen.

fattyfoods, in Tony's Chocolonely komt volledig in handen van Belgische bierfamilie
@fattyfoods@feddit.nl avatar

paar jaar terug waren ze nog van plan om aan unilever te verkopen. Denk dat deze optie om aan een familie te verkopen iig beter is

  • All
  • Subscribed
  • Moderated
  • Favorites
  • nieuws@feddit.nl
  • localhost
  • All magazines
  • Loading…
    Loading the web debug toolbar…
    Attempt #